Tips när du ska köpa häst

Många som rider drömmer om att någon gång köpa en egen häst, som du själv får rida och ansvara för istället för att rida andras hästar eller kanske på ridskola. Men att köpa sig en egen häst är ett väldigt stort ansvar som man måste tänka igenom noggrant eftersom det är ett levande djur vi pratar om. Har jag tillräckligt med erfarenhet? Vet jag hur jag ska hantera olika situationer som kan uppstå? Har jag kunnigt folk i min närhet som jag kan vända mig till? Har jag råd att betala alla kostnader som det innebär att ha fullt ansvar för en häst?

Börja med medryttar- och foderhäst

Att rida på ridskola en eller två gånger i veckan är inte mycket om man vill utvecklas och rida mer. Då kan det vara bra att börja med att vara medryttare där man tillsammans med någon annan får ansvaret över en häst några gånger i veckan. Då har man hästens ägare som har huvudansvaret medan du ändå får testa på hur det är att ha full skötsel över en häst med allt var det innebär. Har man varit detta under en längre period och känner att det fungerar bra så kan nästa steg vara att ta en häst på foder. Då lånar du en häst som du kommer att betala för, men skulle det inte fungera så kan du lämna tillbaka den till sin ägare.

Att ha en häst på foder är precis som att ha en egen häst då du betalar alla kostnader själv och tar allt ansvar för att hästen blir motionerad och omskött som den ska. Detta brukar vara en bra början för att se om man själv har tiden och intresset att ta fullt ansvar över en häst alla veckans sju dagar. Men innan man börjar leta efter en häst att ta på foder så är det viktigt att räkna på en budget. Kolla upp lämpliga stallplatser, vad det kostar och vad som ingår. Räkna med eventuellt foder och strö som kanske inte ingår i stallhyran, skoning var 6-8e vecka, eventuella träningar, utrustning som du kan behöva köpa mm. Gör en ordentlig kalkyl och se över din ekonomi så kostnaderna inte kommer som en överraskning.

Att köpa sig en egen häst

Har man haft en häst på foder så vet man vad det kostar och innebär att ha häst på fulltid. När man dock ska köpa sig en egen häst så är det ändå flera saker som är viktiga att tänka på då det är en stor investering som man inte vill ska bli fel. Att tänka på är vad man har för budget att lägga på ett hästköp och vad man är ute efter för häst. Vill du tävla? På vilken nivå i så fall? Vill du mest rida i skogen? Bara ha en kompis att träna och tävla litegrann med?

När du väl ska börja leta häst är det viktigt att provrida och gärna då ha med sig någon som är kunnig och som man kan lita för att ge tips och råd. Känn efter ordentligt om du och den tänkta hästen klickar då ni förhoppningsvis ska trivas ihop några år framöver. Har du hittat hästen du klickar med så är det viktigt att göra en ordentlig veterinärbesiktning för att se till att hästen är frisk och att det inte finns några dolda fel. Kolla också över hästens nuvarande försäkring och om du behöver uppgradera denna. När köpet är klart är det bara att njuta av att vara hästägare!