Peder Fredricsson tog hem Jerringpriset 2017

2012 lyckades hoppryttaren Rolf-Göran Bengtsson med bedriften att ta hem radiosportens Jerringpris, folkets pris under Idrottsgalan tack vare sina bedrifter i form av EM guld och OS silver. Ridsporten blev då anklagad för ”röstkupp” vilket gjorde att både Rolf-Göran och sporten blev hånad trots att det var klart och tydligt att flest röster hade gått till ryttaren. Till 2017 års Jerringpris blev återigen en ryttare nominerad för sitt OS-silver i Rio, nämligen hoppryttare Peder Fredricsson. Hästsverige gick återigen ihop och stöttade sin sport och vi fick återigen se en ryttare ta emot det prestigefyllda, folkets Jerringpris.

Sveriges näst största sport

Ridsporten fick återigen ta emot mycket hat och kränkningar då många menade att Peder inte var värd sitt pris, att Jerringpriset hade tappat sitt värde. Istället menade sportjournalister och många andra sportfantaster att det självklart skulle ha varit simmaren Sarah Sjöström eller golfaren Henrik Stenson som skulle tagit hem priset. Ridsporten anklagades återigen för röstkupp som försvar för att Fredricsson vann. Men det sportjournalister och övriga Sportsverige glömmer är att ridsporten faktiskt är Sveriges näst största sport och framförallt flickidrott. När är en ryttare är nominerad röstar ridsportsverige och då säger det sig självt att det blir många röster som ryttaren får oavsett röstkupp eller inte, hästsverige går ihop och står upp för sin sport helt enkelt. Vilket fler sporter borde ta efter.

Tackade sin familj och sitt team

Det var en rörd Peder Fredricsson som tog emot sitt Jerringpris och framförde sitt tacktal. Han talade om hur detta visade på hur stor ridsporten är i Sverige och han tackade också alla som hade röstat på honom. Han tackade sin familj, sin fru Lisen, teamet runt honom, sin hästägare och framförallt sin tävlingskompanjon All In. Han beskrev på ett känslosamt vis stunden precis innan han och All In skulle in för att rida finalrundan. Hur han kände hur All In var taggad och hans hjärta dunka genom stövlarna. Att de 90 sekunderna inne på banan kräver 100% fokus och avslappning och att detta ögonblick bara kan beskrivas som magiskt. Ett vackert tal av en nybliven vinnare av Jerringpriset 2017.

Vann med stor marginal

Inte nog med att ryttaren tog hem folkets pris och att ridsporten återigen anklagades för röstkupp så var det ändå svart på vitt, segermarginalen var stor. Peder fick fler än dubbelt så många röster som Sarah Sjöström och 5% mer än Henrik Stensson. Faktiskt så är detta det störst röstantalet sedan Idrottsgalan startade 2000. Peder ska också ha lett röstningen från start till mål även om röstningen var ganska jämn mot slutet. Slutresultatet såg ut som så att Peder Fredricsson tog hem segern med 34,6 % av rösterna, Henrik Stensson 29,1 % och Sarah Sjöström 14,3 %.

Många anser att hatet både Peder och sporten har fått beror på att ridsporten historiskt sett har diskriminerats, att många andra idrottare inte tycker att ridning räknas som en sport utan att det är hästen som gör jobbet. Andra anser att det är att det grundar sig på en feministisk diskriminering då ridsporten i Sverige är en sport som utövas av till allra största del kvinnor.