Hästfesten Falsterbo Horse Show

Falsterbo Horse Show är den årliga hästfesten som de allra flesta hästmänniskor någon gång besöker eller rent av har som ett årligt besök. Tävlingarna brukar traditionellt anordnas i Falsterbo under juli månad och pågå under nio dagar. Under dessa dagar är schemat fullspäckat med tävlingar på olika nivåer och discipliner, familjeaktiviteter, fest, shopping och mycket mer. Tävlingen har två banor där det anordnas tävlingar parallellt, vilket gör att det alltid finns något intressant att titta på. Vill man inte se på tävlingar brukar det finnas aktiviteter för barnen, intressanta utställare och bra utbud för shopping. Vill man pausa från hästarna finns stranden bara ett stenkast bort vilket är perfekt under varma dagar då man behöver svalka av sig.

Tävlingar för både amatörer och proffs

Det som gör Falsterbo unikt är att det erbjuds ett stort utbud av tävlingar på flera nivåer och discipliner. Det anordnas dels tävlingar på allra högsta nivå hoppning och dressyr, med deltagare från OS, VM och EM. Men vi hittar också ponnyklasser i programutbudet där Sveriges bästa ponnyer gör upp om placeringarna i deras klasser.

En stor tävling är Scandinavian Open som anordnas för 5, 6 och 7 åriga hästar. Till dessa tävlingar kvalar unghästarna hemma på vanliga tävlingar och när de har uppfyllt kvalreglerna får de chans att vara med och delta under Falsterbo. I Falsterbo har man sedan två deltävlingar och en slutgiltig final dit de bästa unghästarna gör upp om placeringarna. Denna tävling brukar vara en stor erfarenhet för de unga hästarna och en prestigefylld tävling att vinna eller bara placera sig i.

Förutom de större tävlingarna brukar även Falsterbo Hunting anordnas, som är en blandning mellan terränghoppning och banhoppning. Denna klass brukar vara en stor publikfavorit då det är mycket fart och fläkt. Från balanserad hoppning inne på tävlingsbanan till att ekipagen hoppar ut från banan för att hoppa de fasta hindren utanför.

En annan stor tävling som brukar anordnas är The Tour of Amatours, som är vad namnet antyder en tävling för amatörryttare. Här kvalar man precis som till Scandinavian Open på vanliga tävlingar och de med bäst poäng kvalar in till Falsterbo. Ryttare som har tävlat över en viss nivå får inte delta, vilket gör att tävlingen riktar sig till de som inte har förutsättningarna eller ambitionerna att rida på allra högsta nivå men ändå vill uppleva känslan av att tävla i Falsterbo.

Hästfesten för hela familjen

Även om man inte håller på med hästar så är Falsterbotävlingarna en rolig tillställning att besöka. I programutbudet finns både ponnyridning, kaninhoppning, hundutställning och mycket annat roligt. Det brukar också finnas en ”Family Corner”, vilket är perfekt för de mindre barnen. Här finns barnpassning, pysseltält, minihoppbana och mycket mer.

Vill man njuta av tävlingarna under flera dagar finns både camping och boende i form av stugor och hotell i närheten. Dock gäller det att vara ute i god tid då dessa snabbt blir fullbokade då tävlingarna är väldigt populära. Har man bokat under flera dagar så bör man absolut passa på att njuta på stranden om vädret tillåter samt besöka Malmö som ligger ungefär 30 min bort.